گزارش فصلی اشخاص حقیقی نوعی گزارش فصلی مالی است که که به صورت دورهای یعنی در پایان هر فصل از سوی افراد (اشخاص حقیقی) تهیه شده و برای سازمان امور مالیاتی ارسال میشود. اشخاص حقیقی باید در این گزارش اطلاعات مربوط به خرید و فروشهای فصلی خود در طول فصل مربوطه را ذکر کنند.
چه کسانی موظف به ارائه گزارش فصلی اشخاص حقیقی هستند؟
اشخاص حقیقیای که در این قسمت از آنها نام میبریم موظف به ارائه گزارش فصلی هستند.
1. کلیۀ صاحبان مشاغل موضوع بند الف مادۀ 169 قانون مالیاتهای مستقیم
این بند شامل اشخاص حقیقیای میشود که به صورت مستقل یا با شراکت دیگران کسبوکاری را به قصد حصول نفع دایر کرده و از طریق آن درآمد کسب میکنند.
تمام افراد دارای کارت بازرگانی، واردکنندگان و صادرکنندگان کالا، صاحبان تولیدیها و کارخانجات، افراد دارای جواز و پروانه کسب، شرکتهای حسابداری و حسابرسی، مدارس، بیمارستانها، زایشگاهها، درمانگاهها و آسایشگاهها جزو این گروه هستند.
2. کلیۀ اشخاص حقیقیای که مشمول مالیات بر ارزش افزوده میشوند
این بند شامل افرادی میشود که در فرایند تولید، توزیع یا مصرف کالا و خدمات به صورت مستقل یا وابسته به سایرین، مشغول به عرضۀ کالا یا ارائۀ خدمات مشمول قانون مالیات بر ارزش افزوده هستند.
3. تمام اشخاص حقیقی که به عنوان فروشنده یا خریدار در سامانۀ معاملات فصلی ثبتنام کردهاند
افرادی که به عنوان خریدار یا فروشنده در سامانه معاملات فصلی ثبتنام کردهاند، حتی اگر جزو گروه اول و دوم موظفین ارائه گزارش فصلی نباشند نیز باید گزارش فصلی مربوط به اشخاص حقیقی را تهیه و به سازمان امور مالیاتی ارسال کنند.
هدف از ارسال گزارش فصلی اشخاص حقیقی چیست؟
ارسال گزارش فصلی اشخاص حقیقی اهداف متعددی دارد که میشود آنها را به دو گروه کلی تقسیم کرد:
1. اهداف اقتصادی
افزایش شفافیت اقتصادی
با ارسال گزارش فصلی، اطلاعات مربوط به خرید و فروشهای اشخاص حقیقی به صورت شفاف در اختیار سازمان امور مالیاتی قرار میگیرد. در اختیار داشتن این اطلاعات به دولت کمک میکند تا نظارت دقیقتری بر فعالیتهای اقتصادی داشته باشد و از فرار مالیاتی افراد جلوگیری کند.
ایجاد عدالت مالیاتی
تمام اشخاص حقیقی پس از ارسال گزارش فصلی خود موظف هستند تا بر اساس درآمد واقعیشان مالیات پرداخت کنند. این امر علاوه بر اینکه از رقابت ناسالم بین بنگاههای مالی جلوگیری میکند، باعث ایجاد عدالت مالیاتی نیز خواهد شد.
کاهش جرایم مالیاتی
اشخاص حقیقی در صورت عدم ارسال گزارش فصلی، مشمول پرداخت جرایم مالیاتی خواهند شد. ارسال به موقع گزارش فصلی اشخاص حقیقی با هدف جلوگیری از این جرایم ضروری است.
2. اهداف آماری و تحقیقاتی
جمعآوری اطلاعات اقتصادی
اطلاعات درج شده در گزارشهای فصلی منبع موثقی برای جمعآوری اطلاعات اقتصادی هر کشور محسوب میشود. از تحلیل این اطلاعات برای برنامهریزی اقتصادی، تدوین سیاستهای مالی و پولی و در نهایت ازریابی عملکرد اقتصادی کشور استفاده میشود.
تحقیقات اقتصادی
از اطلاعات مندرج در گزارشات فصلی به منظور انجام تحقیقات اقتصادی در زمینههای مختلفی مانند تجارت، صنعت، کشاورزی و خدمات استفاده میشود.
نحوۀ ارسال گزارش فصلی اشخاص حقیقی به چه صورت است؟
به عنوان یک فرد حقیقی برای ارسال گزارش فصلی مالیاتی خود باید مراحل زیر را طی کنید:
1. ثبتنام در سامانه
ابتدا وارد سایت سازمان امور مالیاتی کشور شوید و سپس بر روی گزینۀ ثبتنام کلیک کنید. سپس اطلاعاتی که در فرم از شما خواسته شده را وارد کنید و پس از انجام ثبت نام، کد اقتصادی و رمز عبور خود را دریافت کنید.
2. ثبت اطلاعات معاملات
پس از ثبتنام در سامانه، از منوی سمت بر روی گزینۀ ثبت اطلاعات معاملات کلیک کنید. سپس نوع معامله (خرید یا فروش) ، تاریخ معامله، اطلاعات طرف معامله (شامل نام و نام خانوادگی، کد ملی، کد اقتصادی)، مبلغ معامله و سایر اطلاعات خواسته شده را وارد کنید و در پایان بر روی گزینۀ ثبت کلیک کنید.
3. ارسال گزارش فصلی
در این مرحله، از منوی سمت چپ بر روی گزینۀ ارسال گزارش فصلی کلیک کنید و فصل مورد نظر را انتخاب کنید. حالا اطلاعات معاملات ثبت شده را بررسی کرده و در صورت وجود ایراد آن را ویرایش کنید. در آخر پس از اطمینان یافتن از صحت اطلاعات، روی گزینۀ ارسال گزارش کلیک کنید.
جرایم عدم ارسال گزارش فصلی چیست و به چه صورت محاسبه میشود؟
با توجه به اینکه مهلت ارسال گزارسات فصلی تا پایان ماه بعد از هر فصل است، مشمولین در صورت عدم ارسال گزارش فصلی یا ارسال ناقص آن مشمول جریمه خواهند شد.
جریمۀ عدم ارسال گزارش فصلی میتواند تا 7 درصد از میزان معاملات اشخاص حقیقی باشد. این جرایم قابل بخشش نیستند و در صورت عدم پرداخت، جریمۀ دیرکرد نیز بر آن اضافه خواهد شد. بنابراین برای جلوگیری از جریمه بهتر است گزارشات فصلی به صورت منظم و کامل ارسال شوند.
همچنین بخوانید:گزارش فصلی اشخاص حقوقی چیست؟